Moxa
Moxa is een ander woord voor gedroogd bijvoetkruid (artemisia vulgaris).
Bij een behandeling met moxa worden de acupunctuurpunten met dit kruid verwarmd. Zo wordt warmte en energie toegevoegd. Hiervoor kan gekozen worden als er pijn is door stagnatie, als er te weinig warmte is of teveel koude. 

Het spreekt voor zich dat ik zorgvuldig met moxa omga. Ik pas moxa toe met aandacht voor wat u ervaart. Er zijn verschillende manieren om moxa toe te passen:

De moxastick 
is een dikke sigaar die heel langzaam opsmeult en die boven de huid heen en weer of naar een punt toe wordt bewogen. De moxa raakt de huid niet aan. Vrouwen die een baby in stuitligging hebben gehad kennen de moxastick wellicht. Dagelijks de buitenhoek van beide kleineteennagels met moxa verwarmen kan het kindje aanzetten tot draaien.

Moxa op de naald 
is een methode, waarbij korte stukjes van een dunnere moxasigaar over de naald worden geschoven en aangestoken. De warmte wordt door de naald diep in de huid of spier gebracht, zonder dat de moxa de huid raakt.

Losse moxa
Bij sommige vormen van acupunctuur worden heel kleine bolletjes moxa direct op de huid gelegd en aangestoken. Zodra de patiënt de warmte voelt wordt met een snelle beweging het korreltje weggenomen. 

Moxalamp
Wie geen zin heeft in de rook (want roken doet het) kan een moxalamp gebruiken. Daarmee kan een hele zone diep verwarmd worden.

Cupping
Bij cupping worden op bepaalde punten op uw lichaam glazen bollen (cups) aangebracht. Bij de traditionele manier wordt de lucht in de bol met een vlammetje verwarmd en wordt de bol snel op de huid geplaatst. De bol trekt vacuüm op de huid. Tegenwoordig zijn er cups met een rubber bal of pompje om ze vacuüm te trekken.

Door het vacuüm wordt de doorbloeding sterk gestimuleerd. Afhankelijk van de intensiteit kunnen er ronde paarsblauwe plekken ontstaan. Soms komen zwemmers of atleten in het nieuws, die zich tijdens een groot kampioenschap hebben laten cuppen en een fraai patroon op rug of schouders hebben.

Cupping is een goede manier om energieblokkades op te heffen. De behandeling is zeer geschikt voor rug-, schouder- en nekklachten, long-problemen en verkoudheid. Met speciale cups kan ook gemasseerd word